De betere film in de Mechelse binnenstad

Affiche Filmhuis 2013 van 12/03 tot 23/04 - Foto door Julie Van den Driesschen

Affiche Filmhuis 2013 van 12/03 tot 23/04 – Foto door Julie Van den Driesschen

Noch crisis, noch concurrentie weerhoudt het Filmhuis in Mechelen zijn wekelijkse voorstelling op dinsdagavond te laten doorgaan. Het filmevenement, dat plaatsvindt in het Cultuurcentrum, pakt ook dit jaar weer uit met een reeks alternatieve films. Vorig jaar bewees de Mechelaar met een recordverkoop van bijna 6000 filmtickets zijn trouw aan de kleine cinema. De kaskrakers staan oog in oog met de betere films.

Het initiatief werd in 1976 door een groep Mechelse filmenthousiastelingen naar het voorbeeld van de Nederlandse filmhuizen opgericht. Tot op vandaag werkt het onafhankelijke Filmhuis met vrijwilligers. ‘Ons programma wordt tweemaandelijks samengesteld door de Filmhuismedewerkers: zij stellen een lijstje met hun favoriete films op en op basis daarvan contacteren wij dan de filmdistributeurs’, aldus medewerker Geert Op de Beeck.

Niet alleen Hollywoodfilms, maar ook Aziatische, Afrikaanse, Europese of Latijns-Amerikaanse films, en geregeld ook een documentaire of een klassieker staan op het filmmenu. De betere film wordt in de grote cinema vaak ondergewaardeerd omwille van het selecte filmpubliek. ‘Qua genres proberen we elk programma zo breed mogelijk te houden, van komedie tot experimentele film, van thriller tot sociaal drama.’

Cinemaweer
‘Wij hebben de laatste jaren zeker niet minder toeschouwers, integendeel, wij hebben drie jaar op rij een recordaantal bezoekers getrokken.’ Dit is volgens de organisatoren te wijten aan de sfeer en schermkwaliteit van de klassieke cinema enerzijds en hun imago als betrouwbare gids doorheen het enorme filmaanbod anderzijds.

Vermits het Filmhuis gekwalificeerd wordt als een vzw (vereniging zonder winstoogmerk) heeft de crisis weinig of geen vat op de organisatie. Het enige wat wel een negatieve invloed heeft op het toeschouwersaantal is het weer. ‘Wanneer er veel sneeuw ligt, verwachten we een laag bezoekersaantal. Ook mooi weer is eigenlijk slecht cinemaweer: dan blijft iedereen liever op de terrasjes plakken.’

De jaarlijkse slotvoorstelling in juni is een topper qua publiek. Niet alleen film, maar ook een groot feest achteraf met hapjes, drank en muziek. ‘In de zomermaanden heeft het weinig of geen zin om vertoningen te organiseren, al helpen we af en toe wel mee met een of andere openluchtvoorstelling’, aldus Geert.

Festiviteiten
Ook allerlei festiviteiten krijgen de medewerking van het Filmhuis. ‘Wij organiseren geregeld kleine festivals, en werken voor speciale filmavonden graag en veel samen met allerlei organisaties uit Mechelen en omstreken.’ In 2012 participeerden zij mee aan de 11.11.11-actie met de uiteenzetting van het Afrika Filmfestival.

Doelgroep
Het Filmhuis bestaat uit een groep medewerkers van twintig- tot zestigers. Afhankelijk van de film wordt dit ook weerspiegeld bij het publiek. ‘Het gaat echt van 18 tot 88. We mikken gewoon op iederéén die van goede film houdt.’

Een bezoek aan het Filmhuis kan wekelijks op dinsdagavond van september tot juni. Deze maand kan je genieten van Jagten, een Deens drama geregisseerd door Thomas Vinterberg met in de hoofdrol Mads Mikkelson.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s